Külmetushaigused Tiibeti traditsioonilise meditsiini vaatevinklist

Külmetushaigused Tiibeti traditsioonilise meditsiini vaatevinklist

Tiibeti meditsiin soovitab külmetushaiguste puhul meie esiemade tarkustega sarnast lähenemisviisi. Selles pole ka midagi imestada, sest inimese toimemehhanismid on sarnased olenemata rahvusest või rassist ning tema reaktsioonid välistele ärritajatele, nagu ilm, viirused jm, on universaalsed.

Haigus algfaas

Algava külmetushaiguse puhul on peamiseks ülesandeks tekkima hakkav haigus ehk põletik võimalikult kiirelt ära “küpsetada”. Piltlikult öeldes tuleb tekkivale tulele veel tuld juurde lisada — õli tulle visata –, et kunstlikult suureks aetud lõkkega haigus koos haigustekitajatega (viirused) läbi põletada. Selleks aitavad meile tuttavad vahendid: kuum vesi, taimeteed, pits kanget alkoholi. Head teevad soojendavad ja tuld tõstvad toiduained nagu ingver, hapud puuviljad ja marjad, näiteks mustsõstar, pohlad, sidrun. Viimaste puhul on oluline lisaks ainelisele koostisele hapu maitse ise, mis on olemuselt soojendav.

Tiibeti meditsiinis on ka mitmeid spetsiifilisi ravimtaimi, mida saab külmetushaiguste “küpsetamiseks” edukalt kasutada. Näiteks mürobalaani erinevad vormid — Tindipähkel, Amalaiki õislehik, Siiami terminaalia. Nendest tehtud keedus on efektiivne nii külmetus- kui viirushaiguste raviks. Eestis müüakse tiibeti meditsiini ühe kuulsaima retsepti järgi tehtud nimetatud kolme taime segu — Drebu Sum Thang’i — Padma Hepaten nime all.

Lisaks soojendavatele jookidele ja taimesegudele on algava haiguse ületamiseks head kõik kuumendavad protseduurid, nagu higistamine saunas või paksude tekkide all, soojendavad kompressid. Levinud on mokshateraapiad.

Väljakujunenud, palavikuga, haigus

Kui aga haigus on välja kujunenud ning palavik tõusnud, tuleb hakata “lõket kustutama”, ehk kasutusele võetakse keedetud aga jahtunud vee joomine, märgade kompressidega jahutamine jne. Tiibeti meditsiinis kasutatakse ka vere laskmist ja kuppude panemist, kuid kodus on seda iseseisvalt raske teha. Siin saavad aidata näiteks terapeudid Tiibeti Meditsiini Keskusest Men Ling.

Viirushaiguste ennetamine

Viirushaigustele vastupanuvõime suurendamine seisneb tiibeti meditsiinis kahel peamiselt sambal — toitumine ja eluviis. Kellelegi ei tohiks olla üllatus, et liiga ületöödeldud ja ühekülgne toit pole immuunsüsteemile kasulik. Vähem ollakse kursis, et toitumise seisukohalt tehakse praeguses lääne ühiskonnas endale palju kurja liigse toore ja värske toidu tarbimisega külmadel aastaaegadel. Toores toit kurab ja jahutab seedetuld, mis peaks suutma ära põletada ka kõik organismi sattunud viirused. Tugeva seedekuumusega organism saab toidust paremini kätte aineid kvaliteetsete rakkude tootmiseks ja immuunsüsteemi üles ehitamiseks. Seega talveperioodil peaks sööma värskelt valmistatud sooja ja rammusat toitu. Head teeb lambaliha, selitatud või. Soojendavat toimet omab meie kohaliku mere kala. Hämmastava tulemuse võib saada sellise lihtsa kombe juurutamine, nagu hommikul enne sööki ja muid tegevusi klaasi keedetud kuuma vee joomine. See loputab läbi seedeelundkonna ja neerud, vähendab turseid, süütab seedetule. Samuti väldib kuuma vee joomine kareda kurgu teket, astma ilminguid, liigse lima tootmist kehas. Tugeva vastupanuvõime annab aga eeskätt tasakaalus ja pingevaba elu, mis kõlab ülimalt triviaalsena, kuid on ometi paljudele teostamatu.