Kolm emotsiooni, mis mürgitavad meie tervist – kuidas neid kontrollida

Kolm emotsiooni, mis mürgitavad meie tervist – kuidas neid kontrollida

Mitmetes maailma ülikoolides omaette teadussuunana õpetatav budistlik teadus (budist science)  kirjeldab inimese probleemide ja tasakaalutuste peamiste põhjustena kolme juurt. Need on meie eksistentsi läbivad emotsioonid: himu, viha ja ignorantsus. Samadele alustele rajaneb ka tiibeti traditsioonilise meditsiini vaade meie tervisehädadest ja tasakaalutustest. Milliseid tervisehädasid need kolm emotsionaalset meelemürki meis tekitavad ja millised võiks olla kõige lihtsamad ja igapäevaellu rakendatavad abinõud nende neutraliseerimiseks?

·       Iha on seotud Tiibeti pärimusmeditsiini seisukohalt meie kehas ringleva tuuleenergiaga. Iha varjunditeks on ka kiindumine ja klammerdumine inimestesse, asjadesse, mälestustesse jne. Samuti kontrollimatu unistustes elamine.  Väga suur kiindumuse objekt on inimesel oma keha, mida ihade ja pettekujutelmade meelevallas „tuunitakse ja poputatakse“.

Liigne tuuleenergia tekitab ülemäärast mõttetegevust, keskendumishäireid, unekvaliteedi langust, ärevust, teatud tüüpi depressiooni, peavalusid, südamerütmihäireid, nahaprobleeme jpm.

Lihtsaim viis tuult ja sellega seotud emotsioone kontrolli alla saada on sooritada mitmel järjestikusel korral hingepeetus nii kaua kui suudate. Jälgige samal ajal oma mõtteid. Kui need sisse hingates hüplesid kontrollimatult ühelt teemalt teisele või kerisid ühe probleemi lõputute aspektide ümber, siis mõnekümne sekundi pärast on mõtete voog vaibunud. Harjutust mitmel korral sooritades rahunevad üles kerkinud emotsioonid ja nendega seotud mõtted ka selleks perioodiks, kui taas normaalse hingamisrütmiga oma igapäevategevuste juurde asute.

·       Viha on seotud tiibetlaste tarkuse kohaselt meie kehas väga tähtsat rolli omava tule energiaga, ilma milleta ei püsiks meil kehasoojust, ei toimuks seedetegevust ega rakkude üles ehitamist. Tule element võib aga kortrolli alt väljuda emotsionaalsel tasandil viha, vihkamise, liigse uhkuse ja ülbuse tulemusena.

Liigne tuleenergia võib tekitada põletikke, peavalusid, maksaprobleeme, kõhulahtisust ja –kinnisust, kasvajaid jpm.

Tuleenergia leevendamiseks on mõjusaks viisiks emotsionaalsel tasandil armastuse ja kaastunde genereerimine läbi „võtmise ja andmise“ (tong-len) harjutuse, mida tasuks teha süsteemselt iga päev. Selleks visualiseerige enda ette inimene, kelle heaolu ja tervis teile korda läheb ning sisse hingates tõmmake enesesse tema kannatused ja mured. Välja hingates saatke oma hingusega temasse rõõmu, edu ja tervist.  Harjutust jätkates ja vilumuse tekkides võite kujustada enda ette inimesed, kellega teil on probleeme ning lõpuks arvutul hulgal olendeid, kellel kõigil on elu seotud murede, haiguste, surmahirmu jm kannatustega.

·       Ignorantsus on budistliku filosoofia ja tiibeti meditsiini seisukohalt seotud maa ja vee elemendiga meie kehas, ilma milleta ei oleks meil luid, verd, kehavedelikke jm tahket osist. Maa ja vee elemendi üleküllust võib meelelisel tasandil toota laiskus, lodevus, tuimus, ükskõiksus,  (vaimne) rumalus.

Liigne maa ja vee elemendi domineerimine kehas viib turseteni, seedetegevuse nõrgenemiseni, ülekaalulisuseni, tsüstide ja kasvajateni jpm.

Ignorantsust ja rumalust meele tasandil saab välja ajada kombineerides vaimsed praktikad füüsilise liikumisega. Selleks on head liikumismeditatsioonid. Üheks lihtsaks võimaluseks on võtta ette jalutuskäik, mille sooritamisel keskendud igale tehtud sammule ning pühendada need sammud näiteks kõigile inimestele, kellel on Sinuga samasugune tervisehäda, olenditele, kes on Sinu pärast surma saanud (näiteks putukad, kellest oleme üle sõitnud või loomad, kelle liha oleme söönud). Sellega sulatame endal meele tasandil loidust ja ükskõiksust oma tegude tagajärgede suhtes ning teiste olendite ning keskkonna probleemide suhtes. Tulemuseks on erksam ja kaastundlikum meel ning toimekam keha.